Inovacije v kulinariki – od žlikrofa do sladice

Vabimo vas na kulinarični dogodek z naslovom

Inovacije v kulinariki – od žlikrofa do sladice

ki bo v četrtek, 24. maja, ob 11. uri v Idriji.

Spoštovani,
inovacije so rdeča nit napredka. V Idriji z njimi živimo že stoletja in z njimi zremo tudi v prihodnost. Tradicionalna kulinarika v Idriji ohranja izročilo, z inovacijami pa jo še nadgrajujemo.

V prizivnici 518 let starega Antonijevega rova, ki je najstarejši ohranjen vhodni rudniški rov v Evropi, vam bomo najprej predstavili tradicionalno idrijsko kulinariko. Z nami bo ugleden poznavalec, kuharski mojster in vrsto let predavatelj na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani, Boštjan Novak. Želševka, ocvirkov’ca, smukavc, Geruš in seveda žlikrofi so tradicionalne kulinarične jedi, na katere smo v Idriji ponosni.
Na teh temeljih pa iščemo inovacije, s katerimi želimo okrepiti pomen in prefinjenost žlikrofov v slovenski kulinariki. V Gostišču Barbara nad vhodom v turistični rudnik vam bomo predstavili novosti v idrijski gastronomski ponudbi. Naša kulinarična ekipa bo namreč razkrila prelive, ki bodo navdušili tako prefinjene jedce kot tudi manj zahtevne obiskovalce. Poimenovali smo jih »Perkmandlcov« in »Barbarin«. Za pripravo teh smo uporabili lokalne surovine in nekaj domišljije, po kateri so bile znane idrijske gospodinje. O nastajanju novih omak bosta spregovorila in jih predstavila kuharska mojstra Boštjan Novak in Blaž Miklavčič.
Ko pa si po odličnem obedu zaželimo še nekaj sladkega, je tu »Čokoladni žlikrof«. Sladica odličnega okusa v marsičem spominja na tradicionalni idrijski žlikrof, namesto krompirja in ocvirkov pa smo za pripravo uporabili kar čokolado. Ko se srečata tradicija in inovativnost, nastanejo mali kulinarični biseri.
Zasnovo, postopke izdelave in sestavine »Čokoladnega žlikrofa« vam bo predstavila in demonstrirala Lilijana Javorič Ilič iz priznane čokoladnice Rajska ptica iz Ljubljane. O iskanjih novih okusov bo spregovoril najemnik Gostišča Barbara, Matjaž Jelovčan, z nami pa bo tudi Srečko Trbižan iz vinske kleti Trta.
V zadnjem delu bomo predstavili tudi dva prihajajoča dogodka – Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo drugo leto zapored v organizaciji Mladinskega centra Idrija potekal na Trgu Svetega Ahacija v Idriji v soboto 25. avgusta, in tradicionalni Festival idrijske čipke, ki se bo odvil že prihodnji mesec.

Vsi, ki še niste obiskali idrijskega podzemlja, se boste ob 14. uri lahko v spremstvu vodičev podali v  turistični del idrijskega rudnika.

Veseli bomo, če se nam boste pridružili na dogodku »Inovacije v kulinariki, od žlikrofa do sladice«, ki je namenjen strokovni javnosti in predstavnikom medijev.

Vabljeni v Idrijo na kulinarično popotovanje iz tradicije v prihodnost!

Matjaž Jelovčan, Dejan Lidjan, Urban Jelovčan
Gostišče Barbara

P.S.: Zaradi lažje organizacije dogodka in degustacije vas prosimo za potrditev prihoda na elektronski naslov: info@barbara-idrija.si


Pri dogodku sodelujejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to top